Tokunge

I lördags bestämde sig Tuva att bara krypa det är för småbebisar och hon är ju stor så hon tog tag i babysittern och gick genom köket (på väldigt ostadiga ben) Sen dess går det inte att få henne sitta eller ligga på golvet utan hon ska stå! Och den som har något emot det kan ju försöka prata lite förnuft med henne för mamma lyssnar hon inte på. Grejen är ju bara den att hon ramlar och anfaller det hon står mot med huvudet och slår sig  HELA tiden och så blir hon ledsen och sen samma sak igen. Försöker vara med och fånga när hon ramlar men ibland hinner man inte alltid för hon är ju snabb också! XD Men hon är väldigt söt när hon står och vinglar och försöker hitta balans att stå upp <3
Så i lördags fick vi köpa grindar för framför allt kaminen, den får hon verkligen inte klättra på!
Annat som är väldigt roligt är djurens vattenskål, man kan plaska massor i den! Jättekul! Att dra djuren i pälsen är inte helt fel det heller, sova är jättetråkigt framför allt på dagen men hon är oftast inte alltför svårövertalad.
Nu ska mamman hoppa in i duschen!
See ya!

1 år <3

Ett årigt förlovningsdag idag!
puss min älskling!

Chokladmuffins

Här är receptet jag använde när jag och Ellen gjorde muffins i torsdags! Dem blev supergoda!
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk raps- eller matolja
  • 4 dl vetemjöl special
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 150 g mörk choklad
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop det mjuka smöret, strösocker, ägg, mjölk och olja.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna och
    rör ner i smeten, lite åt gången.
  4. Hacka chokladen och blanda ner i hälften i smeten.
  5. Klicka ut smeten i pappersformar som helst är dubbla eller har ställts i en muffinsplåt .
  6. Strö på resten av chokladen.
  7. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
  8. Låt svalna på galler.
(receptet kommer från den här sidan)

Spädbarnsfondens solvända

Jag har fått hem min pin nu, den både stödjer viktigt forskning samtidigt som den påminner mig varje dag att inte ta något för givet och vara tacksam för varenda sekund av min lilla tjej! (och alla andra nära och kära)

För 700 bebisar varje år får inte fortsätta leva och det betyder att 1400 föräldrar varje år inte får pussa sina små godnatt och ännu fler mor-och farföräldrar, syskon, kusiner, fastrar, mostrar, farbröder, morbröder tvingas leva utan sina små.


Jag tycker att alla ska gå in här och beställa en pin för att stödja spädbarnsfonden!
www.solvanda.se

För änglar runt omkring oss!

Yesterday

Min stackars lilla flicka bara klättrar på allting och slår sig, hon tappar inte balansen så ofta men hon lyckas ändå slå sig utan att jag ens hinner förstå hur. Som om det inte var nog så började vakna av att Tuva lekte med sin napp och rätt som det var började hon gråta och katten for iväg som ett skott så jag hoppade upp för att se vad som hände och då blöder hon från ett rivsår ovanför ögat. Den dumma katten hade antagligen försökt få tag i nappen (han älskar att leka med nappar) och rivit henne i ansiktet! Åh vad trött jag blir på honom ibland, vet inte hur många gånger jag vaknat av att han bitit mig i både tårna och händerna men Tuva får han inte röra! Han kan verkligen ställa till det för sig... Jag är inte riktigt glad på honom idag...

Annars har vi varit iväg till Västerås idag, billiga nisses, Hööks och Barnens Hus, mer hann vi inte. Det blev en muffinsplåt, lite kläder till Tuva, ridhandskar, täcke till Skrållan, paddar till Sommarr och annat smått och gott...

När vi skulle packa ihop och åka hem för att ta in hästar så gick vagnen sönder, den hade var lite konstig under dagen men det var halvdåligt med luft i däcken så trodde det berodde på det men när vi kom till bilen så sa det knak och stötdämparen gick i två delar och det en skruv ramlade loss. Jaha tänkte jag och Emma, nu då? Som tur var så stod vi precis utanför Barnens Hus där vi köpte den så gick in och sa "ursäkta men min vagn gick sönder, tror det kan ha nått med den här att göra" och visade upp skruven. Han i affären frågade om det hade ramlat loss en fjäder också, "ööh" svarade jag. Så han kollade om den satt kvar på vagnen men det gjorde den inte så Emma fick visa honom vart bilen stod så fick dem leta där och tydligen hittade dem direkt så det var ju tur för det är kallt! (btw därför Emma fick gå ut för Tuva hade bara jacka, hon blir så varm om hon har overall i åkpåsen när man går i affärer) Sen fixade dem i alla fall, bankade med hammare, tog bort hjulet och sen hela bromsen men efter en inte allt för lång stund var allt tillbaka och vagnen rullade som innan. Tack och lov, jag känner inte för att bli utan vagn.

Som tur var hann mamma och ta in hästarna så dem inte behövde vänta på vagnen dem också. När jag kom hem så hämtade jag upp Ellen eftersom Calle jobba över och så åkte vi hem och provade muffinsplåten. Chokladmuffins blev det, mums!

Idag blir det nog en promenad i solen innan jag ska iväg ikväll, iväg och träffa lite kompisar! På tiden helt klart!

Lite bilder! :D






See ya!

Dyslexi

Här är en uppsats jag skrev för några år sedan:
(dumma blogg som drar ihop hela texten! har försökt dela upp den i hmtl- koden också men den vill inte alls)

Dyslexi


Dyslexi är ett underbegrepp  till Läs-och skrivsvårigheter, läs- och skrivsvårigheter är ett större begrepp. Ordet dyslexi kommer från det engelska ordet dyslexia, men i grunden kommer det från grekiskans ord för svårt som är Dys och ordet lexia som betyder att man har svårt med ord och bokstäver. Man kan vara mycket begåvad men ändå lida av dyslexi. Forskarna är inte överrens om vad dyslexi beror på men det har visat sig att fler killar lider av dyslexi än tjejer och att det kan vara ärftligt. Under senaste året har man lyckats med att hitta en gen som påverkar dyslexi men man tror att det finns 5-10 mer gener som också påverkar. Det är svårt att säga hur många som har dyslexi för man vet inte vart gränsen ska dras men det man kan säga är att ca 6 % av befolkningen lider av tydlig dyslexi och ytligare 4 % som visat tecken på dyslexi
Några kännetecken på dyslexi när det gäller läsning:
Läser långsamt, trevande eller hackigt
Läser alltför fort och gissar eller stannar upp och läser om
Utelämnar eller läser fel på småord
Gör tillägg(helt - helst) eller vänder hela ord (som -mos)
Sammanblandning av b och d
Några kännetecken på dyslexi när det gäller att skriva:
Är osäker på bokstävers form och ljud
Utelämnar vokaler och kastar om konsonanter
Utelämnar ändelser och glömmer prickar och ringar
Spegelvänder bokstäver och siffror
Har osäker och svårläst handstil
Sammanblandning av b och d
Sammanblandning av höger och vänster, öst och väst
Ofta delar man upp dyslexi i två grupper; auditiv dyslexi och visuell dyslexi.
Auditiv dyselxi innebär att personen har svårt att höra skillnad på ord och orddelar, den personen läser därför ofta bättre än vad den stavar. I det här fallet brukar man kunna märka det tidigt eftersom ett tydligt tecken är försenad talutveckling så ofta kan diagnosen fås tidigt. Det märks ofta redan i förskolan, man ska helst söka hjälp hos en logoped tidigt och undvika att prata ”barnspråk” med barnet.
Som auditiv dyslektiker har man  ofta
Svagt ordminne
Litet ordförråd
Dålig urskiljningsförmåga
och som sagt sen talutveckling.
Visuella dyslektiker har svårt att  ”se” orden, de kastar om bokstäver och siffror. De använder ofta också fonetiskt stavningssätt, dvs tar bort ”P” när de ska skriva Salm. En text som en visuell dyslektiker har skrivit kan ofta se slarvig ut eftersom det är lätt att missa storbokstav och blanda stora och små om vart annat. Ofta kan det också bli särskrivningar.
Eftersom det krävs mycket energi för dyslektiker att läsa tappar de lätt koncentrationen och börjar istället gissa vad som står.  En dyslektiker använder 4-5 gånger mer av hjärnan för att göra samma uppgift som en icke dyslektiker så att de blir snabbare trötta är inget konstigt. Dyslexi har ingenting med intelligens att göra!
Om man vill plugga på universitet och högskola kan det bli en jobbig tid men allt går. Ex spela in föreläsningar på kasettband, be om att få OH-matrial kopierat på papper. Vara noga med att kolla vilken hjälp det finns. Det går också att få litteraturen på ljudbok från Tal och Punktskrifts biblioteket, om de däremot inte har en bok och inte kan låna från annat land kan det ta upp till två månader att få boken inläst. Därför är det viktigt att vända sig dit direkt när du fått litteraturlistan. Gå via skolans handikappsansvarige. Man behöver också ha ett intyg utfärdat från en intygs givare som högskoleverket har utsett.
Dyslexi finns i många olika former, tex kan man ha svårt med motorik och matte (men problem med räkning och siffror kallas för Dyskalkyli) medan andra inte har det problemet alls. Därför måste det finns en diagnos som kan bidra till just den hjälp man behöver. Det finns många hjälpmedel som man kan använda sig av. De flesta läroböcker i skolan finns i lättlästa varianter, ex matteböcker från åk 4 består av mycket text uppgifter som kan stoppa en elev som inte har problem med matten i sig att få chans att utvecklas i rätt takt. Att hitta själva uppgiften i texten tar alldeles för mycket energi och tid för att orken och tiden ska räcka. Ännu svårare blir det om eleven dessutom har svårt med matten och att kunna ta till sig informationen. Vanliga skrivprogram i datorn kan vara till mycket hjälp, i och med dem rättstavningsprogram som finns. Det finns många dataprogram som kan hjälpa till, en diktafon på lektioner istället för att hinna med att skriva ner allt utan att sen hemma i lugn och ro få bearbeta hemma. En handdator istället för en vanlig almenacka och anteckningsblock på möten. Har man fått diagnosen dyslexi har man också rätt att få göra mycket prov muntligt. Körkortsböcker finns också i lättlästa varianter.
Det som jag av egen erfarenhet har märkt på min syster är att ständigt behöva gå ifrån klassen för  ”att dem kan inte följa resten av klassen” har varit mycket svårt. Att ständigt behöva gå ifrån klassen blir väldigt utpekande. Samtidigt behövs hjälpen från extra läraren men på den skolan jag och mina syskon gick var extraläraren inte alls bra, hon var inte bra när jag gick i 5:an och hon var inte bra när min 7 år yngre syster gick till henne men skolan tyckte att hon går snart i pension. Där är det viktigt att stå på sig för den extra läraren förstörde mer än hon hjälpte och det resulterade i att min syster faktiskt bytte skola, just den här läraren har fått klagomål på sig sen jag var liten. Men det visar på att det kan vara en väldigt svårt tid i skolan för det finns många ”dåliga” lärare, och skolan ger inte alltid den hjälp man har rätt till.
Det är viktigt att tänka på det när man antar att alla kan läsa och skriva för att de går i skolan för om de dessutom kommer till kyrkan som konfirmander är mycket ”nya” ord som man inte alltid stöter på och vi läser mycket i kyrkan, psalmer, böner, dikter, trosbekännelsen.
Test som kan vägleda om man har dyslexi, svarar man ja på tre av frågorna kan man ha dyslexi.
VUXNA
* Hade du svårt att lära dig multiplikationstabellen i skolan?
* Har du svårt att stava rätt?
* Har du svårt att skilja på höger och vänster?
* Har du svårt att förstå och fylla i blanketter?
* Har du svårt att ta meddelanden mm på telefon och skriva ner det på papper korrekt?
* Har du svårt att rabbla månader i bakvänd ordning eller räkna från 100 till 0?
* Blandar du ihop nummer som t ex 75 och 57?
* Tar det lång tid för dig att läsa en sida i en bok?
* När du ska säga ett långt ord, har du svårt att få alla ljud i rätt ordning?
* Blir det ofta fel när du skriver datum?
BARN
* Har ditt barn svårt att läsa högt?
* Har ditt barn svårt att skriva av från tavlan i ett klassrum?
* Har ditt barn svårt att följa en längre instruktion?
* Hoppar ditt barn över ord eller rader när det läser?
* Finns det någon annan familjemedlem som har svårt att läs-och skrivsvårigheter?
* Har ditt barn svårt att räkna baklänges från 100 till 0?
* Har ditt barn svårt att läsa och/eller stava?
* Blandar ditt barn ofta ihop bokstaven b och d?
* Har ditt barn svårt att skilja på höger och vänster?
* Tycker ditt barn att det är jobbigt att gå till skolan och/eller upplever misslyckanden om och om igen?
Dyslexi
Dyslexi är ett underbegrepp  till Läs-och skrivsvårigheter, läs- och skrivsvårigheter är ett större begrepp. Ordet dyslexi kommer från det engelska ordet dyslexia, men i grunden kommer det från grekiskans ord för svårt som är Dys och ordet lexia som betyder att man har svårt med ord och bokstäver. Man kan vara mycket begåvad men ändå lida av dyslexi. Forskarna är inte överrens om vad dyslexi beror på men det har visat sig att fler killar lider av dyslexi än tjejer och att det kan vara ärftligt. Under senaste året har man lyckats med att hitta en gen som påverkar dyslexi men man tror att det finns 5-10 mer gener som också påverkar. Det är svårt att säga hur många som har dyslexi för man vet inte vart gränsen ska dras men det man kan säga är att ca 6 % av befolkningen lider av tydlig dyslexi och ytligare 4 % som visat tecken på dyslexi.
Några kännetecken på dyslexi när det gäller läsning:
Läser långsamt, trevande eller hackigt
Läser alltför fort och gissar eller stannar upp och läser om
Utelämnar eller läser fel på småord
Gör tillägg(helt - helst) eller vänder hela ord (som -mos)
Sammanblandning av b och d
Några kännetecken på dyslexi när det gäller att skriva:
Är osäker på bokstävers form och ljud
Utelämnar vokaler och kastar om konsonanter
Utelämnar ändelser och glömmer prickar och ringar
Spegelvänder bokstäver och siffror
Har osäker och svårläst handstil
Sammanblandning av b och d
Sammanblandning av höger och vänster, öst och väst
Ofta delar man upp dyslexi i två grupper; auditiv dyslexi och visuell dyslexi.
Auditiv dyselxi innebär att personen har svårt att höra skillnad på ord och orddelar, den personen läser därför ofta bättre än vad den stavar. I det här fallet brukar man kunna märka det tidigt eftersom ett tydligt tecken är försenad talutveckling så ofta kan diagnosen fås tidigt. Det märks ofta redan i förskolan, man ska helst söka hjälp hos en logoped tidigt och undvika att prata ”barnspråk” med barnet.
Som auditiv dyslektiker har man  ofta
Svagt ordminne
Litet ordförråd
Dålig urskiljningsförmåga
och som sagt sen talutveckling.
Visuella dyslektiker har svårt att  ”se” orden, de kastar om bokstäver och siffror. De använder ofta också fonetiskt stavningssätt, dvs tar bort ”P” när de ska skriva Salm. En text som en visuell dyslektiker har skrivit kan ofta se slarvig ut eftersom det är lätt att missa storbokstav och blanda stora och små om vart annat. Ofta kan det också bli särskrivningar.
Eftersom det krävs mycket energi för dyslektiker att läsa tappar de lätt koncentrationen och börjar istället gissa vad som står.  En dyslektiker använder 4-5 gånger mer av hjärnan för att göra samma uppgift som en icke dyslektiker så att de blir snabbare trötta är inget konstigt. Dyslexi har ingenting med intelligens att göra!
Om man vill plugga på universitet och högskola kan det bli en jobbig tid men allt går. Ex spela in föreläsningar på kasettband, be om att få OH-matrial kopierat på papper. Vara noga med att kolla vilken hjälp det finns. Det går också att få litteraturen på ljudbok från Tal och Punktskrifts biblioteket, om de däremot inte har en bok och inte kan låna från annat land kan det ta upp till två månader att få boken inläst. Därför är det viktigt att vända sig dit direkt när du fått litteraturlistan. Gå via skolans handikappsansvarige. Man behöver också ha ett intyg utfärdat från en intygs givare som högskoleverket har utsett.
Dyslexi finns i många olika former, tex kan man ha svårt med motorik och matte (men problem med räkning och siffror kallas för Dyskalkyli) medan andra inte har det problemet alls. Därför måste det finns en diagnos som kan bidra till just den hjälp man behöver. Det finns många hjälpmedel som man kan använda sig av. De flesta läroböcker i skolan finns i lättlästa varianter, ex matteböcker från åk 4 består av mycket text uppgifter som kan stoppa en elev som inte har problem med matten i sig att få chans att utvecklas i rätt takt. Att hitta själva uppgiften i texten tar alldeles för mycket energi och tid för att orken och tiden ska räcka. Ännu svårare blir det om eleven dessutom har svårt med matten och att kunna ta till sig informationen. Vanliga skrivprogram i datorn kan vara till mycket hjälp, i och med dem rättstavningsprogram som finns. Det finns många dataprogram som kan hjälpa till, en diktafon på lektioner istället för att hinna med att skriva ner allt utan att sen hemma i lugn och ro få bearbeta hemma. En handdator istället för en vanlig almenacka och anteckningsblock på möten. Har man fått diagnosen dyslexi har man också rätt att få göra mycket prov muntligt. Körkortsböcker finns också i lättlästa varianter.
Det som jag av egen erfarenhet har märkt på min syster är att ständigt behöva gå ifrån klassen för  ”att dem kan inte följa resten av klassen” har varit mycket svårt. Att ständigt behöva gå ifrån klassen blir väldigt utpekande. Samtidigt behövs hjälpen från extra läraren men på den skolan jag och mina syskon gick var extraläraren inte alls bra, hon var inte bra när jag gick i 5:an och hon var inte bra när min 7 år yngre syster gick till henne men skolan tyckte att hon går snart i pension. Där är det viktigt att stå på sig för den extra läraren förstörde mer än hon hjälpte och det resulterade i att min syster faktiskt bytte skola, just den här läraren har fått klagomål på sig sen jag var liten. Men det visar på att det kan vara en väldigt svårt tid i skolan för det finns många ”dåliga” lärare, och skolan ger inte alltid den hjälp man har rätt till.
Det är viktigt att tänka på det när man antar att alla kan läsa och skriva för att de går i skolan för om de dessutom kommer till kyrkan som konfirmander är mycket ”nya” ord som man inte alltid stöter på och vi läser mycket i kyrkan, psalmer, böner, dikter, trosbekännelsen.
Test som kan vägleda om man har dyslexi, svarar man ja på tre av frågorna kan man ha dyslexi.
VUXNA
* Hade du svårt att lära dig multiplikationstabellen i skolan?
* Har du svårt att stava rätt?
* Har du svårt att skilja på höger och vänster?
* Har du svårt att förstå och fylla i blanketter?
* Har du svårt att ta meddelanden mm på telefon och skriva ner det på papper korrekt?
* Har du svårt att rabbla månader i bakvänd ordning eller räkna från 100 till 0?
* Blandar du ihop nummer som t ex 75 och 57?
* Tar det lång tid för dig att läsa en sida i en bok?
* När du ska säga ett långt ord, har du svårt att få alla ljud i rätt ordning?
* Blir det ofta fel när du skriver datum?
BARN
* Har ditt barn svårt att läsa högt?
* Har ditt barn svårt att skriva av från tavlan i ett klassrum?
* Har ditt barn svårt att följa en längre instruktion?
* Hoppar ditt barn över ord eller rader när det läser?
* Finns det någon annan familjemedlem som har svårt att läs-och skrivsvårigheter?
* Har ditt barn svårt att räkna baklänges från 100 till 0?
* Har ditt barn svårt att läsa och/eller stava?
* Blandar ditt barn ofta ihop bokstaven b och d?
* Har ditt barn svårt att skilja på höger och vänster?
* Tycker ditt barn att det är jobbigt att gå till skolan och/eller upplever misslyckanden om och om igen?

Nu får Örsundsbroskolan pris för bra arbete med dyslexi; läs här och här...

Personligen tycker jag att Chatarina och Ingrid förtjänar priset men skolan, I wonder... Den var inte bra förr och frågan är om den är det nu... Jag hoppas det, för elevernas skull.

Då var det inte bra, extraläraren sög och hanteringen var sämre så hoppas verkligen att det är bättre!

See ya!

The one and only

Man kan nog egentligen säga att en av min första och största kärlek är denna guldklump. Vi har delat så många minnen, både roliga och mindre roliga och vi har verkligen inte bara varit vänner genom åren. Men är det inte så att den man älskar är också den som man blir mest arg på?

Jag var 14 år när han kom, vi hade Akilles och Isak då hemma i hagen. Akilles var Attilas lillebror och i viss mån hos oss pga Attila. Mamma hade några år tidigare sett honom och vi hade tittat på honom, jag kommer inte ens ihåg det tror inte ens jag var nio år då. Det slutade med en foderponny till mig istället. Några år senare såg mamma att Attila inte var såld genom resultat från en utställning och hon ringde upp ägaren. Hon hade bestämts sig för att inte sälja Atte utan ha kvar honom men däremot var hans lillebror Akilles till salu, vi åkte dit och tittade. Jag kastades upp på Attila, var jag kanske tio då, och han lufsade pigg och framåt men ändå tryggt med mig genom skogen. Mamma och Magda gick bakom med Akilles. "Han hittar" sa hon och det är klart han gjorde, vad stor jag tyckte han var!

Vi köpte Akilles, då var han tio månader. Vilket betyder att Attila var 2,5- 3 år.  Vi fortsatte så klart ha kontakt med Magda, hon och Attila stod uppstallade på nynäs en period och det var efter det som han hamnade hos oss. Hon blev gravid och ville låna ut Attila på foder. Mamma behövde nog inte tänka länge och på påsken kom Magda hemkörandes med honom till oss, han var då 6 år. Med var också hans medryttare Frida. Hon var ett år äldre än mig.

Så stod han där i hagen med Akilles och Isak och det finns inget vackrare än två haflinger i solen en vår. Det tog inte lång tid innan han hade skrämt livet ur mig med en tur genom skogen i full galopp och ska jag vara ärlig är jag fortfarande mer spänd än jag borde vara när jag rider ut oavsett vilken häst jag rider.  Ju äldre jag blev ju mer roligt hade vi. Tiden då jag gick på gymnasiet var vår bästa. Vi åkte på fältävlans läger, allt började funka och vi var helt ihopridna, jag tänkte och han gjorde, om vi var på humör vill säga. Visa dagar gick ingenting, Nada Zero!

Sen kom vårt fall, ridklasserna, domaren tyckte han gick ojämt så vi fick utgå. Det blev strömsholm och undersökningar, kotan behandlades för det var nog något där. Att vetrinären inte alls lyssnade på vad vi sa och skrev fel saker i journalen visste vi inte då. Han fick vila, hoppade ut hagar och väsnades och var otålig, kotan blev inte bättre, behandlades igen, mer vila ingen skillnad, tappade mer muskler fort runt mer. Promenara honom, tjohopp ja, det var ju kul tyckte han. Han bantades och bantades och visst blev han fin men omusklad. Vetrinären som behandlat honom slutade och självaste chefvetrinären tog över hans fall. Då upptäckte vi att hon inte alls hört vad vi sa, att det stod helt fel i journalen om varför vi var där men det hon kom fram till var väl rätt. Han gick orent (inte halt) och markerade på böjprov i ena kotan. Den nya vetrinären började fundera om kotan i själva verket var ett resultat av något annat och det blev röntgen av knäna. Mycket riktigt fanns själva problemet där. Pålagringar. Att han stått i vila och tappat alla muskler hade ju inte direkt hjälpt. Musklerna hade hållt ihop det hela och han hade kunnat haft dem pålagringarna den föl i princip. Vi fick åka hem och träna att lyfta knäna i djupsnö och över bommar. Återbesök igen, ingen skillnad och nu var det bästa alternativet operation, vetrinären trodde det skulle kunan bli riktigt bra. Försäkringsbolaget var väl inte helt på en operation på en häst som var försäkrad för 30 000. Vetrinären pratade med Agria och det slutade med att han skulle få sin operation. Han blev opererad och en lång väg tillbaka började. Jag han fylla 18 och var medryttare på ett halvblod, det är ju inte riktigt detsamma som egen och vi strötittade efter en stor häst och så dök hon upp, Sommarr och vi blev med stor häst. Inte så genomtänkt kanske. Någonstans hade vi gett upp hoppet om att Attila någonsin skulle kunna funka igen och om han gjorde det så var han fortfarande D-ponny och jag över 18. Jag ville ju tävla, i alla fall lite.

Han blev sakta men säkert bättre, och vi började fundera "nu då?" Beslutet blev att låna ut honom på foder, svårt men så blev det. Vi var knappast särskilt bra fodervärdar, efter den långa sjukperioden var det svårare än vi trodde att släppa taget. Till sommaren kom han hem igen. Jag ville verkligen men tiden fanns inte hur mkt jag än ville till båda. Attila fick det kortare strået och hamnade hos sin uppfödare (vi visste att hon var intresserad av att köpa tillbaka honom annars vet jag inte om han hade blivit kvar eller inte) Han blev i alla fall såld till sin uppfödare och där är vi nu fast några år senare och han är till salu igen. Det är en man som tar mycket tid men som är så underbar och när det funkar så är det tankeöverföring.

Jag har aldrig upplevt sånt samspel mellan en häst och ryttare som med honom, Sommarr är underbar men tankeläsning är liksom något vi aldrig kommit till. Sjukt nära men inte riktigt. Med Attila tog vi tre steg och så visste man om det var värt att jobba hårt eller om man lite smidigt skulle undvika situationer som skulle kräva en fight. Han visste var han hade mig och jag visste precis vart jag hade honom. Jag ställde honom på gräset, släppte grimskaftet och om han försökte äta räckte det med att harkla sig så tog han upp huvudet och väntade snällt. När han var sjuk och grymt understimulerad funkade det där med gräset inte så bra dock....

Frågan är om jag verkligen någonsin släppt honom, han kommer ju alltid vara Atte Fnatte och det är alltid den känslan som vi hade som jag eftersträvar när jag rider. Och visst skulle jag kunna ta honom nu men frågan är om man har tiden som han kräver för att må bra. Han behöver jobba, han är gjord för att jobba. När han får jobba och man är lugn så går han lungt. Men det krävs jobb och frågan är om inte Attila är och borde förbli ett avslutad kapitel, minnena är antagligen bäst som minnen och skulle man försöka uppnå dem igen skulle det kanske bara bli fel, en dröm som man kanske inte uppnår eller så gör man, frågan är om man ska chansa. Det är huvudet som pratar. Hjärtat säger bara en sak, " det är Attila". Han är unik och det finns ingen som är som honom.

De här bilderna togs precis innan han såldes.

"Letting go is just another way to say I allways love you so"


Desperate housewifes

Asså ursäkta men det är verkligen dem mest orealistiska förlossningar som jag sett  XD
En gång gick vattnet hos en granne och då hann dem över gatan in i sitt eget hus och sen fick dem hämta doktorn för dem hann inte till sjukhuset, lite aj aj och bebisen va ute! XD Så orealistikst att det finns inte! XD OCh det fanns ju inte ens utrymme i serien att säga att det tog tid för dem sprang runt och skyndade sig hela tiden...
Idag fick en barn igen och den här gången kom dem till sjukhuset i alla fall men hux flux var bebisen ute och en flera månadersbebis ligger i deras armar! Haha med den storleken på bebis så är det helt omöjligt att den skulle kunna vara nyfödd.
Okej okej, egentligen spelar det ingen roll för serien, huvudsaken är ju att det kommer ett barn men ändå. Jag önskar att man får en värk, skyndar till sjukhuset, pustar lite så var bebisen ute och man mår toppen själv ;) lite svettiga var dem kanske btw ;)
I verkligheten där får man gå hemma så länge som möjligt vilket blir några timmar (in visa fall) och sen kommer man in och då avtar det lite (ibland) för man blir lugn av att vara på plats... Ja det finns många varianter men tv-förlossningar verkar helt klart bekvämast :D
(klart det finns såna förlossningar som gått väldigt väldigt fort också... :P men det är ju inte jättevanligt att det tar 45  min ;P)
see ya

Tävling idag!

Nu har Ellen också kvalat till finalen. Som ni ser gick Wilma också felfritt!
Jag var trogen hästskötare trots att jag hade både hund och barn med mig eftersom Calle jobbade idag. Men det gick bra... Tuva är helt slut dock....
Nä nu ska det bli mat! ;) Orka anstränga sig så vi slänger bara ihop en chili con carne idag...
See ya!

Hilma är hemma, sen några dagar...

Lilla Hilman, nu är hon hemma och glad igen också.
Dem hittade ingenting på strömsholm som kunde vara anledningen till att hon slutar dricka utan hon tycker nog att det är för kallt.
Skönt är det att ha henne hemma igen i alla fall! Gamla Hilma, hon blir 26 i år! Sommarr blir 18! Filippa blir väl typ 7 eller nått så hon bryter mönstret i alla fall! Min fina Sommarr börjar bli tant! ;)
See ya!

Ny stol vore inte helt fel!


 
Bjuder på en väldigt gammal och suddig bild (är hos Ellen så har inte så många bilder att välja på) Här är hon kanske 2 månader och det finns got om plats i stolen. Numer sitter hon fast. Armarna går att röra upp och ner. Inte åt sidorna. Intressant det där för den egentliga anledningen till det är vinterkläderna. När vi åkte upp till Ö-vik över nyår så satt hon i bara vanliga kläder eftersom det var så långa sträckor och vi fick minska bältet flera centimeter! Nä blir att köpa en större stol tror jag. Hon väger så pass mycket också att det är i princip omöligt att konka runt på henne i stolen, hon vill inte heller sitta i stolen om man ska ur bilen. Hon vill komma upp så hon ser något!

Idag är Calle på montörsmöte i Bålsta och blir kvar där över natten så Emma är snäll och håller mig och Tuva sällskap så passar vi på att mysa lite ihop. Vi börjar vår "mysiga" kväll med tio ton kläder och inlindade i filtar (för tuvas del blir det fårskinnsåkpåse också) för att titta på Ellens hoppträning. 

 
Vi trodde Hilma skulle få komma hem idag med det blev inte så, nu håller vi tummarna för imorgon istället!

 
de här är nog min favorit bild på Ellen och Hilma!

Nu vaknade Tuva så vi ska åka och hämta Emma ;)

See ya!

nu gör vi natt!

Vi ska sova nu snart, Tuva sover såklart redan...
Har faktiskt glömt bort bloggen, inte ofta det händer att man faktiskt glömmer bort XD  Så tänkte titta in och säga god natt!
Sov gott!

lite tårta?

Idag började bra med massor av kraft och vilja att fixa, dona, få undan tvätt och städa i ordning men efter en kort stund så rann all kraft och ork av och jag bara sa blääää åt allt.

Fick ett sms från Emma som sa att jag hade namnsdag och grattade, jag tackade för både grattis och påminelsen och bestämde mig att en blää-dag som visade sig vara min namnsdag förtjänade en tårta! sagt och gjort så bakade jag tårtbottnar och när det var gjort satte jag mig i bilen, plockade upp syster som sällskap och köpte jordgubbar och grädde. Så efter maten idag blir det tårta :D nam nam!


Grattis farmor som också heter Laura och som jag är döpt efter, hoppas du ser oss och vår tårta för vår namnsdag! Saknar dig!


Visste inte ens att Hilma var dåligt innan jag såg det på facebook, men kolik inatt med vetrinär på besök mitt i natten har hon pysslat med. Nu verkar hon må bättre. Hon måste dricka bättre damen, hon slarvar med det :S hmm..

See ya!



tro det eller ej men fortfarande sjukstuga!

Calle sover på soffan, Tuva leker på golvet, köttfärsen håller jag på att tinar och ska snart börja med maten. Tror jag har tvättat fyra maskiner tvätt idag och det var väldigt välbehövligt. För den som är intresserad av min tvätt alltså ;)

Tuva hostar fortfarande :S det ogillas skarpt, hon vaknade nyss av en mega hostattack och blev ledsen.

Annars har jag spenderat dagen med att sortera Tuvas gamla kläder; vad ska vara kvar och vad ska inte vara kvar.
Två IKEA-kassar som ska skänkas bort till ett nytt litet barn, ska bara hitta ett som vill ha dem om jag har tur har jag kanske nån på G ;) En stor låda som ska vara kvar också. Kläderna är ju så små att det får plats många plagg i tex en IKEA-kasse.

När man blev gravid fick vi hur mycket grejer som helst som folk ville bli av med, nu är det vår tur att praka på nån stackars gravid en massa kläder ;) Till mitt försvar är det faktiskt väldigt fina och fräscha kläder ;) Har minst ett babygym, en amingskudde och ett bärsele över också. En vagga som ska förvaras någonstans också. En tripp till Calles farmor och farfar där den stod innan? Sen har jag blöjor över också! I storlek två och tre som Tuva aldrig hann med att använda innan dem var för små! Blir det mycket grejer eller, när man har barn!

Nej till maten då! Det här blir det idag!

See ya!

Trött kväll

Nu har vi pappan hemma på soffan och är sjuk, just nu glor vi på film samtidigt som jag slösurfar lite ;) Inte mycket som händer med andra ord. Tuva verkar må bättre i alla fall, envis och snabb som vanligt. Nu måste seriöst bebissäkra nu, vissa bord flyttar hon runt och lådor är bara en tidsfråga.
Nä har inte nått att skriva så ska bespara er ett crapinlägg ;)
Ses!

Titta vem som firade sin sjumånaders dag m...

dsc01968 (MMS)

Titta vem som firade sin sjumånaders dag med att ta sig från mage till sittande utan hjälp :) nu är mamma stolt!


Tuva 7 månader!

Redan? hur sjukt är det inte. Som vi njutit av varenda sekund och varje sekund har redan blivit 7 månader!

Det händer så mycket! Hon är så stark i kroppen, hon sitter själv, hon vill stå så fort man håller i henne, hon står på alla fyra, hon satte sig halvt idag men benen fastnade lite på vägen (helt ärligt tror jag inte hon riktigt menade att försöka sätta sig) Hon ålar sig bakåt i en rasande fart och har börjat åla sig framåt också. Hon vänder sig till mage i sängen och ålar runt. När hon låg i våran säng och Calle åkt till jobbet vaknade jag av att hon var på väg ut från kanten (vilket hon alrdig lyckades med som tur va!!). Det händer mycket alltså! Från att inte kunna förflytta sig far hon runt så man aldrig vet vart hon är!

Det är så underbart härligt och hon är så envis!! Vill hon så gör hon! Men är det inte tillräckligt intressant i längden då struntar hon i det. Jag fruktar för att hon kommer bli som jag var när jag var liten men jag är ju älskad så hur hemsk som helst kan jag inte varit. Hon är oftast glad nästan alltid men när det slår om då kommer det både åska och blixtrar och det är bara att vänta ut och vara där. Hon är helt enkelt undebar!


Smart Bella

Ja, nu har jag tänkt till igen. I början av varje år drar dem kortavgift på banken, det är ju knappast en nyhet för någon. Jag har två kort, ett på sparbanken och ett på länsförsäkringar. Det på länsförsäkringar är ett gammalt kort som jag aldrig använder mer än när jag akut måste låna pengar av mamma eller att hon vill att jag ska köpa något åt henne. Med andra år glömmer jag lätt bort mitt konto på länsförsäkringar. Varje år blir jag dock påmind när jag får ett fint brev som talar om att jag har övertrasserat mitt konto och att det kostar mig hundra kronor om dagen, Oups... Att jag aldrig lär mig! Eller typ sätter in pengar på det andra kontot så jag slipper få det där brevet varje år. Aja, nu är det löst i år också, betalt och klart... Men ändå! suck... Onödiga pengar som går...

I ett hus vid skogen slut...

Satt en Matilda vid sin dator och funderade på vad hon skulle börja med att skriva, utanför skällde hunden Skrållan på något som antagligen inte en människa skulle se. Om man gick upp för trappan och tittade i den vita spjälsängen med dem rosa lakanen skulle man hitta liten Tuva sovandes sött sen en stund tillbaka. När Liten Tuva vaknar ska hon och hennes mamma gå ner till hästarna och ge dem lunch. Det blir bra att komma ut på en liten promenad. Tuva och hennes mamma har varit förkylda och hållt sig inomhus. Så att komma ut och få frisk luft är precis vad dem behöver.

Om liten Tuva vill vakna vill säga, hon sover gott däruppe. Hästarna är nog hungriga när vi kommer... hm, jaja dem överlever tills vi kommer. Inte så dem kommer svälta ihjäl direkt... Sen ska nog jag och Ellen ut och pulsa i snön igen, är så halt att vi inte kommer iväg med transporten, skulle underlätta om han som plogade hade lust att sanda hela vägen ner till oss och inte bara till brevlådorna dvs 50-100 m från oss. Mamma har ringt och pratat med honom så i morgon ska det vara sandat så Ellen kommer iväg på träning. När man knappt kommer iväg med bilen så känns det lite värdelöst. Tydligen tar sanden slut vid brevlådorna och sen antar jag att det är lite krångligt att vända med traktorn nere hos mamma och pappa men det ska väl inte byta att vi ska vara isolerade fram till våren? Bättre om dem talar om hur vi ska ställa bilar och släp för att göra det lättare för dem.

Nej finns inte så mycket att göra här hemma när man har varit isolerad sen nyår typ! Sen vi kom hem från Bjästa har jag varit en gång hos mamma och pappa med Calle och Tuva, en gång i Enköping när Ellen tävlade, sen handlade jag och åkte sen ner och red. That's it... Tror ni jag har börjat klättra på väggarna eller?

Åh nu låter det där uppe! Dags att mata hästarna ;)


Fortfarande sjukstuga

Här snoras det och hostas men febern är i alla fall borta hos liten. Inatt fick jag och Calle en smak på hur det egentligen är att vara småbarnsförälder. Tuva somnade fint vid 21-22 som hon brukar men sen när jag och Calle gick och la ossvid tolv (för sent btw med tanke på att han skulle upp och jobba idag) så vaknade hon. Hon brukar inte vakna när vi går och lägger oss men antar att hon inte sover så bra nu när hon är förkyld. Hur som helt så vaknade hon och VÄGRADE somna om! Hon var hur trött som helst men som hon kämpade för att hålla sig vaken!

Efter en stund tog jag över henne till vår säng och en stund verkade det som om det skulle funka men icke sade nicke, då börjar hon snurra runt till mage och åla runt i sängen, jag vände tillbaka henne och samma visa om och om igen i säkert en halvtimme, timme... Tänkte nehe, om jag lägger över henne i hennes säng så har hon inte lika mycket att titta på. Tydligen kan man lägga sig på mage där med. Till slut tog jag upp henne och vaggade henne i famnen, då började hon lugna ner sig och började somna igen. La ner henne i hennes säng och fortsatte vagga den (tack och lov för vyssa-lull fötterna) till slut somnade hon och jag kunde gå och lägga mig. Slängde ett öga på mobilen och jag hade rätt att vara trött, klockan var 3! Haha, så sent har hon aldrig hållt oss uppe! Sen sov hon till elva dag, tack sa mamma! Jag gick upp förre henne och förberede, sen när jag gick upp för att väcka henne vaknade hon fint nog! Hoppas hon kan sova ikväll nu bara och vridigt till allting! Får mixtra lite med sovningen nu på dagen kanske!

Idag är Ellen ledig så försöker lura hit henne för att få lite sällskap ;) Ska nog lyckas :P

See ya!

skrik och djupsnö

Inatt väcktes vi av en helt hysterisk Tuva! Hon gallskrek som i panik och det gick knappt att få kontakt med henne. Efter mycket tröstande och hyschande så la vi ner henne mellan oss igen, fortfarande gråtandes, och hon slocknade som ett ljus! Hon totaldäckade verkligen. Sen har jag vaknat titt som tätt hela natten för att kolla att henne. Var nog en dröm eller något...
Dagen började med seriehoppning, Ellen fick tre stop på 70. Det blev stressigt och dem hann inte rida fram ordentligt även om den framridingen dem hann med gick väldigt bra. Så dem startade om på 60 (så är reglerna) och det gick hur bra som helst. Bra fart och hoppade hur fint som helst, lite tveksam på¨dem två hindren som hon hade stannat på innan men hoppade fint i slutändan.

Sen åkte jag och handlade massa mat, nödvändigt dessvärre, och sen hem och slängde in alla grejer för att kunna åka ner till pållarna. Jag och Ellen var ute i snön och pulsade en stund, stackars Hilma fick gå i Sommarrs spår ibland för att inte försvinna i snön! Ellen fick hoppa av vid ett tillfälle också! Det är praktiskt att ha långa ben ibland ;)

nu är det lite kvällsmys!

Ja just det! Gissa vem som ålar sig framåt!! :D *stolt*


Fina fina Tuva, man ska inte gråta hysteriskt mitt i natten!

Är det lördag idag?

Har ingen aning om vad det är för dagar längre, jul och nyårs-ledigt har ställt till det totalt ;)
Jag orkar inte laga mat så vi åker ner till mamma och pappa och äter där, calle är redan där för han har bastat :P
bye bye!

Liten Tuva då... Nu är det hennes tur att ...

dsc01954 (MMS)

Liten Tuva då... Nu är det hennes tur att vara förkyld men hon har feber också, den slapp jag... Men hon får alvedon och sova i mamma och pappas säng så ska vi nog besegra denna förkylning också... Hon har en sån äcklig hosta bara som jag inte tycker om, som hon vaknar av ibland... Hm... Nu ska jag också försöka sova... Blir konstiga nätter när den lilla inte mår bra... God natt!


Fortfarande vaken...

Suck, tror jag vridit om mitt dygn. Känner mig inte så sugen att gå och lägga mig heller, eftersom vår smidiga katt kissade i sängen för nån vecka sen och en stooor bäddmadrass inte är det lättaste att tvätt har vi nu ingen bäddmadrass vilket resulterat i en otroligt obekväm och fruktansvärt hemsk säng. Känner varenda fjäder som finns i madrassen! Uha hemskt hemskt! Imorgon ska vi åka och titta på nya madrasser och bäddmadrass. Inget mig emot! Vet inte ens hur länge Calle haft dem här madrasserna med allt var det innebär (utan att behöva fundera närmare på det). Skulle helst vilja ha en ny sängstomme också men man får ta saker lite pö om pö har jag hört ;)

Finns mycket man skulle vilja fixa till här hemma, i badrummet skulle jag vilja riva ut både golv, tak och väggar men det finns det inte pengar i budgeten för helt enkelt.  Men tänk när man får göra om allt, ut med duschkabinen och in med ett badkar (Calle går inte med på nått annat och jag klagar inte :P) bort med väggarna och golvet upp med kakel och klinkers,  fixa ett fräschare tak... ja finns som sagt en del att fixa...

sen blir jag inte klok på vårt vardagsrum heller, går inte att möblera! Hur man än gör så får nånting inte plats, står i vägen eller så finns det ingen plats för Tuva att leka på golvet. Det måste ju finnas ett sätt att få det att funka.. Om nån kommer på nått ;)

Nä dags att gå och lägga sig ändå kanske... Trots allt kommer Tuva vakna i morgonbitti och eftersom Calle inte är den lättväckta typen så blir det jag som får gå upp ;)

God natt allihop!

Bloggtips!

För den som gillar mat och bak är det här en toppen sida!
Här hittade jag bla den goda julkolan jag gjorde!
bevemyrs.blogg.se
Enjoy!

Chokladmarängtårta

Här är receptet på tårtan jag pratade om innan! Hittade den som sagt nånstans på nätet, via en blogg tror jag men kommer inte ihåg vilken... glömde ta bild dessvärre...



Enjoy!

Bottnar chokladsockerkaksdel:


75 g smör


1 dl strösocker


1,5 tsk bakpulver


3 msk kakao


4 st ägggulor


1,5 dl vetemjöl


2 msk mjölk



Bottnar marängdel:


4 st äggvitor


2 dl strösocker


Fyllning:


3 dl vispgrädde


färsk frukt eller bär t.ex: skivad banan



Gör så här:


Låt smöret bli rumsvarmt.


Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp som du kan använda genom hela receptet. Tillsätt bakpulver och kakao och rör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.


Rör i mjölet och till sist mjölken.


Bred ut smeten antingen i en långpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta.


Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. (Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.) Rör försiktigt ned sockret med en sked och fortsätt vispa marängmassan några minuter med elvispen så att det blir en fast marängsmet igen. (Det ska åtminstone nära på gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.)


Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.


Strö över mandelspån om du vill ha det.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna. Perfekt är att göra tårtbottnarna på kvällen innan den ska ätas så kan den svalna under bakduk under natten.


Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.


Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.

 


Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.


Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.


Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också).


Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.


Det blev visst lite tårtbak

Jag satt och gled runt på "nätet" och ramlade över ett chokladmarängtårta recept så det var jag ju tvungen att prova eftersom det inte var några vidare jobbiga ingredienser. Så nu står den i ugnen, Tuva leker på golvet och jag borde ha funderat på lunch för flera timmar sen. Magen ropar nått i stil med att den vill ha mat...  Får ta en macka sen kanske ;)
Recept och bild på tårtan dyker kanske upp om den var god ;)
See ya!

Året 2010

Året som gått!

Januari:


Vi var på andra ultraljudet med Bebis eftersom hon var för liten första gången.

Allt såg fint och bra ut! Efteråt träffade jag E och J, kräktes utanför MAX för att sen shoppa. Köpte de första små kläderna till bebis och sen på vägen hem insåg vi att bilen höll på att totalt lägga av. Allt löste sig tillslut ;)

Magen växer!

29:de Vi förlovar oss!



Februari:


Vi renoverade vardagsrummet

Sista utgången innan Tuva föddes, gravid och nyförlovad men rekord i killar som kom fram och flirtade!

Calle kände första sparken!

Hjördis trampade på en spik, fick åka till veterinär men sen blev hon bra!



Mars:


Köpte barnvagn

Blev jättestor om magen

Fick sova kvar på jobbet på grund av snöstorm



April:


Ner på tio-veckors nedräkning

Åker på DÅM, Chrille är livrädd att jag ska föda ;)

Shoppade massa bebisgrejer

Fick havandeskapspenning från hemtjänsten

Klippte av mig håret ;)



Maj:


Rakade benen! med hjälp då magen var ganska mycket ivägen!

Calle bytte jobb

Babyshower

Köpte bilbarnstol

Gjorde ett sista ultraljud hos MVC såg ansikte och allting! Underbart!

Farmor flyttade till himlen oväntat över en natt den 11 maj

Ellen konfirmerades

Jag fyllde år och jobbade sista dagen samma dag.



Juni:


Farmor begravs

Morfars hjärnblödning upptäcks och opereras (han är inlagd samtidigt som oss)

12 juni kommer äntligen Tuva till världen!






Juli:


Tuva åker Pontiac för första gången

Mycket hästar nere i Salnecke där vi hade dem på bete

Innertaket i garaget ramlade in



Augusti:


Jag red för första gången sen  jag blev gravid

Vi åkte till Halland på semester

Ellen blev sparkad av Sommar :S



September:


Ultraljud på Tuvas hjärta eftersom doktorn trodde hon hörde ett blåsljud --- det var ingenting

Fixade och panerade inför Tuvas dop

Tuva fick sina 3-månaders sprutor

Vi vann 1,5 l ica-läsk på Ica-lotteriet



Oktober:



Tuva Ebba Ingeborg döps den 2 oktober i Biskopskulla Kyrka

Calles syster Hanna doktorerar (jag får så klart migrän mellan mottagningen och festen! Men Calle sprang och köpte eeze och cola och så sov jag på soffan i deras lunchrum på KTH så löste sig det till kvällen)

Tuva sov borta första gången

Calles mormor gör farmor sällskap i himlen

Tuva byter till sittdelen i vagnen



November:


Calle fyllde 27!

Vi åkte upp till Bjästa på höstlovet

Vi fick en till katt, lilla Gustav

Vi hade halloween-fest för att fira Calle -- han fick grymt fina presenter!



December:


Bilen krånglade och dog ett par gånger -- nu är den lagad

Tuva byter från vagga till spjälsäng

Firade jul hemma

Utgång på juldagen med J och E

Firade nyår i Bjästa



Året som helhet kan man väl säga präglades av sjukhus, alla möjliga har åkt ut och in känns det som. Inklusive vi när vi fick Tuva så inte bara negativt.


Självklart bästa var Tuva!


Årets sorligaste var att farmor aldrig fick träffa Tuva, en månad innan dog hon EN månad så orättvisst...




Sjuk mamma men glad Tuva

Ja, min förkylning har ju inte direkt blivit bättre. Igår började jag må jätteilla och det slutade med att jag kräktes.
Natten spenderade jag nere på soffan halvsittande för att kunna andas ordentligt, att vara täppt i näsan är inte min favorit, och knaprade på smörgåsrån mot illamåendet.
Tuva verkar glad i alla fall, lite små snuvig men humöret är på topp ;) hon far runt och leker precis som vanligt!

Men eftersom jag mått som jag gjort idag så fick Calle åka hem från jobbet för att ta hand om henne. Jag var så yr och skakig (vilket kan bero på att jag inte ätit mer än smörgåsrån) så vågade inte bära henne knappt och det fanns verkligen ingen ork när illamåendet slog till så underbar som han är min Calle kom han hem och hjälpte mig! Tack vare det mår jag faktiskt lite bättre nu, fått i mig mat så är inte lika skakis och mår inte illa ;) framsteg!

Så det är läget här hemma!

Bilder från nyårshelgen!

Blandad kompott :P

Förkylning!

Ja så kan det gå! känt mig som en mindre levande zoombie över nyår. Säkert varit väldigt trevligt sällskap ;) Hoppas jag inte smittade ner någon, det vore ju mindre bra :S
Så nu är vi hemma igen! Haft det väldigt trevligt om man bortser från förkylningen då förstås ;) ätit sjukt god mat och haft det trevligt, ska lägga upp bilder sen.

Nu sitter jag nerbäddad i soffan med täcke och kudde, vatten och tv:n igång... Tur att Tuva är ett snällt barn som kan leka själv, just nu ligger hon på en filt och mornar sig efter frukost-luren... Jag kämpar med rinnande ögon, igentäppta näsor, ömande kropp och väldigt ond hals. Tids nog ska det nog ge med sig och under tiden får jag väl passa på att vila lite eller nått...

Det är inte så illa när ens värsta problem är att veden börjar ta slut, i-landsproblem :P Men känner inte för att gå ut, fryser av bara tanken...

Två fina kusiner i södraste norrland ;)

Du gör mitt liv perfekt! Utan dig finns in...

img_0890 (MMS)

Du gör mitt liv perfekt! Utan dig finns ingen mening, du är allt!


RSS 2.0