Chokladmarängtårta

Här är receptet på tårtan jag pratade om innan! Hittade den som sagt nånstans på nätet, via en blogg tror jag men kommer inte ihåg vilken... glömde ta bild dessvärre...



Enjoy!

Bottnar chokladsockerkaksdel:


75 g smör


1 dl strösocker


1,5 tsk bakpulver


3 msk kakao


4 st ägggulor


1,5 dl vetemjöl


2 msk mjölk



Bottnar marängdel:


4 st äggvitor


2 dl strösocker


Fyllning:


3 dl vispgrädde


färsk frukt eller bär t.ex: skivad banan



Gör så här:


Låt smöret bli rumsvarmt.


Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp som du kan använda genom hela receptet. Tillsätt bakpulver och kakao och rör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.


Rör i mjölet och till sist mjölken.


Bred ut smeten antingen i en långpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta.


Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. (Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.) Rör försiktigt ned sockret med en sked och fortsätt vispa marängmassan några minuter med elvispen så att det blir en fast marängsmet igen. (Det ska åtminstone nära på gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.)


Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.


Strö över mandelspån om du vill ha det.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna. Perfekt är att göra tårtbottnarna på kvällen innan den ska ätas så kan den svalna under bakduk under natten.


Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.


Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.

 


Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.


Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.


Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också).


Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0